fischer_image
Bobby Fischer är förmodligen en av de mest kända schackprofilerna som finns. Historien om hans liv är väldigt bred och kontroverserna flera. Men oavsett hur man ser på Fischer och hans liv utanför schacken är han en av de bästa spelarna genom alla tider.

Bobby Fischer föddes den 9 mars 1943 och var den första amerikanen att vinna VM i shack vilket han gjorde 1972. Matchen spelades mot regerande mästaren Boris Spasskij från Ryssland och var en mycket uppmärksammad match som sågs som schackens arena för kalla kriget.

Det råder ingen tvekan om att Bobby Fischer var ett geni och definitivt en av de bästa, om inte den bästa, schackspelaren som någonsin levt. Hans matcher från 14 års ålder fram till att han drog sig tillbaka har analyserats i årtionden. Men Fischer var mycket mer än en schackspelare. Han var en ikon, en rebell och kontroversiell. Många uttalanden och handlingar från Fischer har kritiserats grovt och det är allmänt hållet att Fischer blev mer eller mindre galen. Han hade många starkt antisemitiska uttalanden samt anklagades av landsförräderi. Fischer gjorde en mycket märklig intervju efter attackerna 11 september där han stödde attackerna, önskade livet ur president Bush och ville fängsla alla judar. År 2003 drog USA in Fischers pass, enligt uppgifter.

Fischer levde sina sista år på Island där han fått medborgarskap beviljat. Han dog den 17 januari 2008 vid den ålder av 64 år.