kasparov_imageGarry Kasparov är en av de mest kända och respekterade schackprofilerna någonsin. Han är mentor till den regerande världsmästaren Magnus Carlsen. Kasparov är av armeniskt och ryskt ursprung och är en profil även utanför schackvärlden som författare och i viss mån, politiken. Men det är i synnerhet som schackspelare som Kasparov gjort avtryck i historien,

Kasparov blev i ung ålder intresserad av schack och guidades in i schackvärlden. Han hade uppenbar talang och gjorde snabbt framsteg som ungdom. Som 17-åring blev han en så kallad Grand Master. En Grand Master, eller GM som de oftast förkortas, är en titel som FIDE kan ge ut till spelare med en Elo-rating överstigande 2500. På tal om Elo-ratings är Kasparov den som har haft den näst högsta noteringen någonsin efter sin egen protegé, Magnus Carlsen.

1985 blev Kasparov den yngsta världsmästaren i schack någonsin när han som 22-åring vann mot Antaloy Karpov. Kasparov höll sedan titeln varje år till 1997. Men det var inte så att han besegrades då utan han satte helt enkelt upp en konkurrerande schack-organisation till FIDE efter en dispyt.

Kasparov har varit flitigt omskriven efter sina matcher mot datorer. Han spelade exempelvis mot Deep Blue, en dator utvecklad av IBM vilken han förlorade mot 1997. Kanske är det den mest omskrivna matchen mellan en dator och en människa.

Kasparov drog sig tillbaka 2005 eftersom han vill satsa på sitt författarskap och sin politik. Som politiker får hans framgångar betraktas som sparsamma, men ingen kan ta ifrån Kasparovs storhet som schackspelare. Han är den spelare som innehar rekordet för den som längst varit rankad etta i världen när han mellan 1986-2005 låg först.