Schack, logik och aktier

Schack, logik och aktier

Jag gav mig själv lite egen inspiration från min förra bloggpost där jag skrev lite om aktier. För det är en grej som jag tror att schackspelare överlag är ganska duktiga på – aktieplacering. Jag handlar själv via Nordnet som är en ledande svensk internetmäklare.

Som jag resonerade om innan tror jag att många schackspelare som har det strategiska tänket och läggningen att hitta lösningar kan ha mycket vunnet innan man ens börjat sätta sig in i det här med aktier. Mina egna resonemang, ofta oavsett vad det gäller, är kopplat till schack, antingen terminologiskt eller strategiskt. Till exempel en riktig raketaktie de senaste årtionden som Apple är naturligtvis en dam. Det är en kraftfull pjäs i aktievärlden helt enkelt. En outsider som kanske till synes verkar vara en bonde kan man ändå satsa på. För det finns ju en möjlighet att den bonden går över hela spelplanen och helt plötsligt blir en dam.

En aktie som är en kung ska man se upp för. Kungen är ju kungen. Det är en majestätisk pjäs och den allra viktigaste. Det går inte att spela utan den. Men som du som schackspelare vet är kungen sårbar och kan ställas schack-matt!

Jag tror att mina schack-resonemang och mina långsökta försök att koppla det till aktier kan låta som nonsens för många. Men det gör ingenting. Det är enbart till för mig. Och det håller i alla fall mig på banan och i ett strategiskt, strukturerat, reflekterat tänk. Och det är riktigt bra. Så länge man går ifrån allt som görs infallsmässigt eller bara helt slumpmässigt.

Comments are closed.